DIETA NA NADCIŚNIENIE

Producent: Artur Topolski

Dieta przy nadciśnieniu (7 zestawów na 1 miesiąc)

Autor diety: Artur Topolski (Specjalista Żywienia)

Jak tworzę diety?

Każda dieta jest tworzona indywidualnie pod pacjenta. To oznacza, że przed wykonaniem diety przeprowadzam szczegóły wywiad z pacjentem poprzez korespondencję mailową. Dzięki informacją, które uzyskam tworzę dietę składającą się z produktów lubianych przez klienta, a także biorę pod uwagę ich dostępność oraz cenę. To Ty decydujesz ile chcesz wydać na żywność w ciągu miesiąca, a także wskazujesz mi produkty, których nie lubisz, abym mógł je wykluczyć z Twojej diety. Po wykupieniu diety masz ze mną stały kontakt, czuwam nad całym procesem stosowania diety, a także w razie zastrzeżeń modyfikuję Twój jadłospis. Ponadto przy wykonywaniu diety biorę pod uwagę Twoje umiejętności kulinarne.

Przed zakupieniem diety potrzebujesz więcej informacji? Skontaktuj się ze mną, aby to zrobić kliknij tutaj.

Najważniejsze informacje o mojej diecie.

1. Osoby, które mają mało czasu na przygotowanie dietetycznych dań, mogą wybrać opcję szybkich posiłków, których wykonanie zajmuje około 40 minut.

2. To Ty wybierasz, których produktów nie lubisz.

3. Każdy posiłek zawiera szczegółową instrukcję przyrządzenia.

4. Po wypełnieniu ankiety jesteś w stałym kontakcie ze mną, czuwam nad Twoimi postępami.

5. Jeśli masz alergię, to ułożę dla Ciebie dietę tak, aby wykluczyć alergeny z pożywienia.

6. Ty wybierasz ile chcesz wydać na swoją dietę w ciągu miesiąca.

7. Każda dieta jest indywidualnie zbilansowana w wartości odżywcze, witaminy i minerały, tak aby zawierała ona wszystkie składniki potrzebne Twojemu organizmowi.

8. Wszystkie rodzaje diet oparte są na potwierdzonych naukowo metodach.

9. Możesz wybrać 4 lub 5 posiłków, które będziesz spożywać w ciągu dnia.

10. Posiłki dostosowane są do Twoich umiejętności kulinarnych.

Nadciśnienie tętnicze to jedno z najczęstszych schorzeń układu sercowo – naczyniowego, która dotyka coraz młodszej grupy osób. Nadciśnienie tętnicze rozpoznawane jest, gdy wartość ciśnienia tętniczego skurczowego przekracza wartość 140 mmHg, a rozkurczowego 90 mmHg. Do zdiagnozowania nadciśnienia wystarczy przekroczenie jednej z tych wartości, choć oczywiście często obie z nich są podwyższone. U większości osób nadciśnienie przez wiele lat może nie dawać żadnych objawów, aż do momentu rozwoju poważnych powikłań. Dlatego tak ważne są regularne, profilaktyczne pomiary wartości ciśnienia tętniczego oraz odpowiednia dieta, która poza wspomaganiem terapii nadciśnienia, może skutecznie zapobiegać jego rozwojowi.

Nadciśnienie – skąd się bierze i jak mu zapobiec

Nadciśnienie może rozwinąć się w każdym wieku i najczęściej jego przyczyna pozostaje nieznana. Najprawdopodobniej wynika ono z kombinacji czynników genetycznych i środowiskowych. Niekiedy jednak nadciśnienie tętnicze jest konsekwencją chorób nerek, zaburzeń hormonalnych czy niektórych nowotworów. Warto wspomnieć o czynnikach ryzyka rozwoju nadciśnienia, którymi są:

  • dieta obfitująca w tłuszcze zwierzęce i sól, z małą ilością błonnika
  • nadwaga lub otyłość (zwłaszcza typu brzusznego)
  • siedzący tryb życia
  • palenie papierosów i picie alkoholu
  • wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi
  • rodzinne występowanie nadciśnienia

Większość tych czynników może zostać wyeliminowana, a najważniejsze znaczenie ma właściwie skomponowana dieta. Z jednej strony zapobiega ona nadwadze, z drugiej – pozwala unormalizować poziom lipidów we krwi. Jednoczesne wyeliminowanie szkodliwych składników diety z dostarczeniem tych pełniących funkcje ochronną względem układu sercowo – naczyniowego, stanowi skuteczny sposób zapobieganiu nadciśnieniu i jego powikłaniom.

Czy potrzebujesz diety na nadciśnienie?

Komu dedykowana jest dieta normalizująca wartość ciśnienia tętniczego krwi? W zasadzie każdemu, kto chce kompleksowo zadbać o zdrowie i móc cieszyć się przez wiele lat świetnym samopoczuciem i kondycją. Dieta na nadciśnienie jest szczególnie wskazana osobom z grup ryzyka, a także każdemu, u kogo już zdiagnozowano nadciśnienie. Wskazaniem do stosowania diety na nadciśnienie jest także zaobserwowanie u siebie objawów mogących sugerować nadciśnienie. Oczywiście wtedy – oprócz zastosowania właściwej diety – konieczna jest wizyta u lekarza w celu zdiagnozowania problemu. A te niepokojące objawy to:

  • bóle i zawroty głowy
  • zmęczenie
  • drażliwość i nerwowość
  • krwawienia z nosa
  • problemy ze snem
  • kołatanie serca i ucisk w klatce piersiowej.

Nadciśnienie diagnozowane jest na drodze kilkukrotnych pomiarów ciśnienia tętniczego, w których stwierdzane są wartości przewyższające 140/ 90 mmHg.

Korzyści ze stosowania diety przy nadciśnieniu

Nadciśnienie nazywane jest cichym zabójcą. Nie bez powodu – przez wiele lat nie daje objawów, siejąc jednocześnie spustoszenie w organizmie. Stopniowo dochodzi do uszkodzenia ścian naczyń krwionośnych, a także serca. Ściany tętnic sztywnieją i stają się grubsze, podobnie dochodzi do pogrubienia i przerostu ścian serca. Uszkodzeniu ulec mogą także nerki. Ostatecznie nadciśnienie prowadzić może do takich powikłań jak:

  • nefropatia nadciśnieniowa, czyli nieodwracalne uszkodzenie nerek
  • miażdżyca
  • zawał serca
  • udar mózgu
  • uszkodzenie wzroku
  • niewydolność serca

Większość tych zmian ma charakter nieodwracalny, dlatego tak ważne jest jak najszybsze rozpoznanie i leczenie nadciśnienia. Bez względu na włączoną farmakoterapię, lekarz zawsze zaleca choremu zmianę trybu życia, a zwłaszcza diety. Dlatego dieta przy nadciśnieniu to jeden z najważniejszych elementów terapii. Bazuje ona na powszechnie dostępnych produktach spożywczych, jest smaczna i zapewnia uczucie sytości – a przy okazji kompleksowo dba o zdrowie całego organizmu.

Udostępnij
50.00
Czas dostawy: 5 dni

Inne produkty, które mogą Cię zainteresować

Brak produktów