DIETA W ANEMII

Producent: Artur Topolski

Dieta przy anemii (7 zestawów na 1 miesiąc)

Autor diety: Artur Topolski (Specjalista Żywienia)

Jak tworzę diety?

Każda dieta jest tworzona indywidualnie pod pacjenta. To oznacza, że przed wykonaniem diety przeprowadzam szczegóły wywiad z pacjentem poprzez korespondencję mailową. Dzięki informacją, które uzyskam tworzę dietę składającą się z produktów lubianych przez klienta, a także biorę pod uwagę ich dostępność oraz cenę. To Ty decydujesz ile chcesz wydać na żywność w ciągu miesiąca, a także wskazujesz mi produkty, których nie lubisz, abym mógł je wykluczyć z Twojej diety. Po wykupieniu diety masz ze mną stały kontakt, czuwam nad całym procesem stosowania diety, a także w razie zastrzeżeń modyfikuję Twój jadłospis. Ponadto przy wykonywaniu diety biorę pod uwagę Twoje umiejętności kulinarne.

Przed zakupieniem diety potrzebujesz więcej informacji? Skontaktuj się ze mną, aby to zrobić kliknij tutaj.

Najważniejsze informacje o mojej diecie.

1. Osoby, które mają mało czasu na przygotowanie dietetycznych dań, mogą wybrać opcję szybkich posiłków, których wykonanie zajmuje około 40 minut.

2. To Ty wybierasz, których produktów nie lubisz.

3. Każdy posiłek zawiera szczegółową instrukcję przyrządzenia.

4. Po wypełnieniu ankiety jesteś w stałym kontakcie ze mną, czuwam nad Twoimi postępami.

5. Jeśli masz alergię, to ułożę dla Ciebie dietę tak, aby wykluczyć alergeny z pożywienia.

6. Ty wybierasz ile chcesz wydać na swoją dietę w ciągu miesiąca.

7. Każda dieta jest indywidualnie zbilansowana w wartości odżywcze, witaminy i minerały, tak aby zawierała ona wszystkie składniki potrzebne Twojemu organizmowi.

8. Wszystkie rodzaje diet oparte są na potwierdzonych naukowo metodach.

9. Możesz wybrać 4 lub 5 posiłków, które będziesz spożywać w ciągu dnia.

10. Posiłki dostosowane są do Twoich umiejętności kulinarnych.

Anemia najczęściej kojarzona jest z niedoborem żelaza. Całkiem słusznie, gdyż niedobór tego pierwiastka jest najczęstszą przyczyną anemii. Ale nierzadko mamy do czynienia także z anemią z niedoboru witaminy B12, czyli tzw. anemią megaloblastyczną. Przyczyn anemii może być wiele – od niewłaściwej diety po poważne schorzenia, takie jak krwawienia, nowotwory czy zaburzenia gospodarki żelazowej. Bez względu na przyczynę jednym z kluczowych elementów terapii jest właściwa dieta.

Przyczyny anemii, czyli kto jest najbardziej narażony na niedokrwistość

Pod pojęciem anemii rozumiemy charakterystyczne zmiany w obrazie krwi – zbyt niski poziom krwinek czerwonych oraz hemoglobiny, czyli czerwonego barwnika krwi. Powoduje to ograniczony transport tlenu do wszystkich komórek organizmu i niedotlenienie ważnych życiowo organów. Przyczyny anemii są bardzo zróżnicowane a najczęstszą z nich jest źle zbilansowana dieta. Jadłospis niedoborowy w żelazo, witaminę B12 oraz kwas foliowy może przyczyniać się do rozwoju anemii. Szczególnie narażeni są wegetarianie i weganie, osoby z zaburzeniami łaknienia oraz cierpiące na zespoły złego wchłaniania. Specjalną postaci anemii jest anemia złośliwa, która polega na braku czynnika wewnętrznego Castle’a w żołądku, co uniemożliwia wchłanianie witaminy B12. Bywa i tak, że mimo dostarczenia optymalnych ilości żelaza czy witaminy B12 z dietą dochodzi do rozwoju anemii. Wynika to ze znacznie zwiększonego zapotrzebowania na te składniki pokarmowe – u kobiet  w ciąży i okresie laktacji, dzieci w okresie wzrostu czy dojrzewania.

Kolejną przyczyną anemii mogą być nasilone krwawienia i krwotoki. Osoby chorujące na wrzody żołądka, żylaki przełyku, kobiety doświadczające obfitych miesiączek czy mięśniaki macicy często borykają się z anemią. Ważnym czynnikiem ryzyka są także zaburzenia wchłaniania spowodowane celiakią, resekcją żołądka, a także dietą obfitującą w szczawiany. Jak widać wielu z nas narażonych może być na rozwój anemii. Jak ją rozpoznać?

Dla kogo dieta przy anemii?

Dieta dedykowana osobom cierpiącym na anemię wskazana jest dla każdego, u kogo stwierdzono anemię na podstawie badań laboratoryjnych. Ponadto taki model żywienia odpowiedni jest dla każdego, kto zauważy u siebie objawy mogące sugerować anemię:

  • chroniczne zmęczenie i osłabienie
  • zawroty głowy
  • blada skóra i błony śluzowe
  • osłabione, łamliwe i nadmiernie wypadające włosy
  • kołatanie serca
  • problemy z pamięcią i koncentracją
  • nadmierna senność
  • stany depresyjne
  • zaburzenia czucia
  • zajady w kącikach ust i tany zapalne błony śluzowej jamy ustnej

Dieta przy anemii może być także z powodzeniem realizowana przez osoby narażone na rozwój niedokrwistości, które należą do grup podwyższonego ryzyka.

Korzyści ze stosowania diety przy anemii

Jak już wspomniano, właściwie skomponowana dieta to jeden z kluczowych elementów terapii, obejmującej wyeliminowanie ewentualnego schorzenia powodującego anemię oraz uzupełnienie ustrojowych rezerw żelaza czy witaminy B12. Poza suplementami czy zastrzykami, nieoceniona okazuje się być dieta, gdyż dostarczane z nią składniki pokarmowe występują w swej naturalnej formie, a zatem są doskonale przyswajalne przez organizm. Taka dieta pomaga zredukować uciążliwe objawy anemii oraz zapobiec jej powikłaniom. Do najważniejszych należą powikłania neurologiczne w przebiegu niedokrwistości anemii z niedobory witaminy B12, zaburzenia odporności, przewlekłe niedotlenienie mięśnia sercowego czy mózgu. W przypadku niedobory kwasu foliowego konsekwencje mogą być opłakane dla kobiet w ciąży. Może bowiem dojść do powstania poważnych wad płodu czy powikłań ginekologiczno – położniczych. Dieta przy anemii to zatem skuteczna terapia ale także profilaktyka i możliwość wypracowania zdrowych nawyków żywieniowych na przyszłość. 

Udostępnij
50.00
Czas dostawy: 5 dni

Inne produkty, które mogą Cię zainteresować

Brak produktów