DIETA NA OBNIŻENIE CHOLESTEROLU

Producent: Artur Topolski

Dieta antycholesterolowa (7 zestawów na 1 miesiąc)

Autor diety: Artur Topolski (Specjalista Żywienia)

Jak tworzę diety?

Każda dieta jest tworzona indywidualnie pod pacjenta. To oznacza, że przed wykonaniem diety przeprowadzam szczegóły wywiad z pacjentem poprzez korespondencję mailową. Dzięki informacją, które uzyskam tworzę dietę składającą się z produktów lubianych przez klienta, a także biorę pod uwagę ich dostępność oraz cenę. To Ty decydujesz ile chcesz wydać na żywność w ciągu miesiąca, a także wskazujesz mi produkty, których nie lubisz, abym mógł je wykluczyć z Twojej diety. Po wykupieniu diety masz ze mną stały kontakt, czuwam nad całym procesem stosowania diety, a także w razie zastrzeżeń modyfikuję Twój jadłospis. Ponadto przy wykonywaniu diety biorę pod uwagę Twoje umiejętności kulinarne.

Przed zakupieniem diety potrzebujesz więcej informacji? Skontaktuj się ze mną, aby to zrobić kliknij tutaj.

Najważniejsze informacje o mojej diecie.

1. Osoby, które mają mało czasu na przygotowanie dietetycznych dań, mogą wybrać opcję szybkich posiłków, których wykonanie zajmuje około 40 minut.

2. To Ty wybierasz, których produktów nie lubisz.

3. Każdy posiłek zawiera szczegółową instrukcję przyrządzenia.

4. Po wypełnieniu ankiety jesteś w stałym kontakcie ze mną, czuwam nad Twoimi postępami.

5. Jeśli masz alergię, to ułożę dla Ciebie dietę tak, aby wykluczyć alergeny z pożywienia.

6. Ty wybierasz ile chcesz wydać na swoją dietę w ciągu miesiąca.

7. Każda dieta jest indywidualnie zbilansowana w wartości odżywcze, witaminy i minerały, tak aby zawierała ona wszystkie składniki potrzebne Twojemu organizmowi.

8. Wszystkie rodzaje diet oparte są na potwierdzonych naukowo metodach.

9. Możesz wybrać 4 lub 5 posiłków, które będziesz spożywać w ciągu dnia.

10. Posiłki dostosowane są do Twoich umiejętności kulinarnych.

Zbyt wysoki poziom cholesterolu, a jednocześnie także trójglicerydów we krwi to jedna z najczęściej wykrywanych nieprawidłowości w badaniach krwi. Prawidłowy poziom cholesterolu całkowitego we krwi to 180 – 200 mg/ dl, cholesterol LDL nie powinien przekraczać 115 mg/ dl, cholesterol HDL powinien wynosić powyżej 60 mg/dl, a norma trójglicerydów to 150 mg/ dl. Najczęściej jednak zauważalne są niekorzystne zmiany w lipidogramie: wzrost poziomu trójglicerydów, cholesterolu całkowitego i LDL ze spadkiem poziomu cholesterolu HDL. A to stanowi poważny czynnik ryzyka rozwoju schorzeń układu - sercowego.

Dla kogo dieta antycholesterolowa?

Cholesterol to występujący fizjologicznie w organizmie związek, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. Syntetyzowany jest on w ilościach wystarczających do tego, aby użyty został do budowy błon komórkowych, osłonek mielinowych w układzie nerwowym czy do syntezy hormonów steroidowych. Jeśli jednak dostarczymy zbyt wiele cholesterolu wraz z dietą – zaczynają się problemy. To właśnie niewłaściwa dieta obfitująca w tłuszcze zwierzęce, produkty smażone oraz przetworzone produkty spożywcze zawierające cukry trans, a także cukier odpowiada najczęściej za zaburzenia lipidowe we krwi. Inne czynniki ryzyka hipercholesterolemii i hipertrójglicerydemii to otyłość i nadwaga, siedzący tryb życia, palenie papierosów i nadużywanie alkoholu oraz stres. Nie bez znaczenia są także czynniki genetyczne oraz towarzyszące zaburzenia metaboliczne, np. cukrzyca.

Jeśli należysz do grupy ryzyka, w Twojej rodzinie stwierdzono przypadki zaburzeń lipidowych, zaniepokoiły Cię Twoje wyniki badań krwi lub po prostu chcesz zadbać o zdrowie i zapobiec zbyt wysokiemu poziomu lipidów we krwi – dieta antycholesterolowa jest doskonałym wyborem. Nie polega ona na wyeliminowaniu tłuszczów w diecie – to mogłoby przynieść jeszcze więcej szkód. Chodzi o umiejętne wkomponowanie do diety źródeł wartościowych tłuszczów z jednoczesną eliminacją tych niezdrowych. Jest to wykonalne wyłącznie pod okiem profesjonalnego dietetyka i z usług takiego należy skorzystać.

Korzyści z zastosowania diety antycholesterolowej

Zbyt wysoki poziom cholesterolu przyczynia się do powstania niekorzystnych zmian w ścianach naczyń krwionośnych. Powstaje wtedy blaszka miażdżycowa, która stopniowo może zwężać światło naczyń krwionośnych, aż do jego całkowitego zamknięcia. Może to powodować chorobę niedokrwienną serca czy zawał, a także niedokrwienie wielu narządów czy udar mózgu. Ponadto blaszka miażdżycowa może oderwać się tworząc zator, który zablokuje dopływ krwi do ważnych życiowo organów. Inne konsekwencje zbyt wysokiego cholesterolu to nadciśnienie, niedokrwienie kończyn, zawroty głowy.

Zbyt wysoki cholesterol diagnozowany jest coraz częściej nawet u małych dzieci, a także osób młodych i szczupłych. Warto zatem wykonać okresowe badanie krwi – lipidogram i w razie potrzeby jak najszybciej wdrożyć odpowiednią dietę. Jest ona zalecana każdej osobie ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu jako jedyny element terapii lub wspomożenie farmakoterapii. Taka dieta normalizuje poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiega rozwojowi wspomnianych powikłań. Nie należy ich bagatelizować, gdyż schorzenia układu sercowo – naczyniowego są główną przyczyną zgonu. Właściwie skomponowana dieta antycholesterolowa dba ponadto nie tylko o obniżenie cholesterolu całkowitego i niepożądanego cholesterolu LDL, ale także zwiększenia poziomu cholesterolu HDL. Przynosi to wymierne korzyści zdrowotne – cholesterol HDL poprawia stan śródbłonka naczyń krwionośnych, zmniejsza ryzyko chorób sercowo – naczyniowych, ograniczenie stanów zapalnych czy normalizację układu krzepnięcia. Dieta obniżająca cholesterol jest zatem ważnym elementem profilaktyki wielu chorób cywilizacyjnych, polecana jest zatem na dobrą sprawę każdemu, komu zależy na zachowaniu nienagannego zdrowia na długie lata.

Udostępnij
50.00
Czas dostawy: 5 dni

Inne produkty, które mogą Cię zainteresować

NA RATUNEK JELITOM (EBOOK)

30.00 zł24.00 zł

DIETA NA ODCHUDZANIE

50.00 zł

DIETA NA NADCIŚNIENIE

50.00 zł